Gimnazjum nr 1 w Jaśle

Zdrowie żywienie, zawsze w cenie

W ramach III edycji Ligii Naukowej z Lotosem postanowiliśmy przyjrzeć się naszemu żywieniu. W związku z tym próbujemy odpowiedzieć na pytanie,dlaczego należy korzystać z żywności w stołówce szkolnej?

Jesteśmy pokoleniem fast foodów. Coraz częściej sięgamy po wysoko przetworzoną żywność z barów szybkiej obsługi, która kusi nas kolorami, sztucznym zapachem a przede wszystkim dostępnością. Również w naszych domach zagościły przetworzone produkty. O wiele łatwiej jest otworzyć słoik z gotowym sosem do makaronu, niż samemu go przygotować. Czy lenistwo w kuchni może nam wyjść na zdrowie? Spożywanie przetworzonej żywności może skutkować problemami zdrowotnymi. Zawarte w fast foodach dodatki chemiczne sprzyjają rozwojowi cukrzycy, chorobom metabolicznym oraz sprzyjają otyłości. Niezdrowa żywość wywołuje problemy z cerą a może przyczynić się do spadku koncentracji oraz do nadpobudliwości psychofizycznej.  Na szczęście istnieją placówki szkolne, które umożliwiają dzieciom i młodzieży korzystanie z pożywnych, pysznych i zdrowych obiadów. Takim miejscem jest między innymi nasza szkolna stołówka. Przygotowywane tam potrawy zawierają wszystkie potrzebne witaminy i minerały, dzięki temu dzieci są najedzone i pełne energii. Porcje posiłków są dostosowane do wieku i potrzeb młodzieży. Dania nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników, zbędnego cukru czy soli. Całotygodniowe  jadłospisy są układane przez panią intendentkę . Pracownicy kuchni i stołówki szkolnej dbają o różnorodność potraw – przygotowywane są nie tylko potrawy mięsne, ale także pierogi, kluski śląskie, ryż z owocami czy nawet przepyszne zupy krem! Dzieci chętnie spożywają szkolne obiady, co upewnia nas w przekonaniu, że stołówki powinny znajdować się w każdej szkole. Nie oszczędzajmy na zdrowiu. W myśl hasła ,,jesteś tym,co jesz”, jedzmy zdrowo i domowo.

Aleksandra Fic


 

 

 
© 2009 Gimnazjum nr 1 w Jaśle
Webmaster