Gimnazjum nr 1 w Jaśle

15 grudnia - Międzynarodowy Dzień Herbaty

    Herbata. Niepowtarzalny smak ,zapach i wspomnienia jakie ze sobą przynosi, powodują,  że na całym świecie jest doceniana i kochana. Zwłaszcza przez wielbicieli książek, ponieważ co lepszego da się znaleźć do dobrej lektury, jak nie domową herbatkę? Poznajmy trochę jej historię.
    Według jednej z legend początki herbaty pojawiają się w 2737 r. p.n.e, a zawiera ona podanie o przypadkowym naprze z liści, który zrobił cesarz Shennony. Do Europy przybyła dzięki Rosjanom, którzy mieszkając na Syberii mieli kontakt dyplomatyczny z Chinami. Następnie dotarła ona do krajów takich jak Indie i do Europy Zachodniej. Polska natomiast otrzymała napar od Francji. Początkowo traktowana była jako zioło lecznicze, lecz dzięki Anglikom udało się ją rozpowszechnić jako zwykły napój. Jednak ważną rolę odgrywały pieniądze, które na spożywanie herbaty pozwalały tylko dworom królewskim i szlachcie.
    Herbata może dobroczynnie działać organizm człowieka, dzięki zawartym w niej związkom. Teina-  odpowiednik występującej w kawie kofeiny, wykazuje właściwości pobudzające i wzmacnia koncentrację; Teanina - jest to aminokwas, który wpływa na obniżenie ciśnienia oraz stymuluje procesy mózgowe, dzięki czemu jednocześnie uspokaja i relaksuje oraz pozwala na zachowanie koncentracji. Związek ten w naturze występuje jedynie w liściach herbaty natomiast flawonoidy mają one silne właściwości antyoksydacyjne i zdolność wiązania metali, dzięki czemu pomagają chronić organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Herbata wykazuje też działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Z tego powodu może ona łagodzić przebieg zatruć pokarmowych.

Należy jednak pamiętać, że z ilością wypitej herbaty  nie należy przesadzać.
    Herbatę można pić na wiele sposobów. W Wielkiej Brytanii bardzo popularnym sposobem jest picie herbaty z mlekiem. W Polsce często pije się herbatę z cytryną, lecz ważnym jest, by przed dodaniem cytryny usunąć z naparu herbaciane fusy, gdyż zawarte w herbacie aluminium po dodaniu kwasu tworzy cytrynian glinu, który może być bardzo szkodliwy dla organizmu. Jeśli więc lubisz wypić herbatę z cytryną, nie musisz z niej rezygnować. Pamiętaj jednak, aby dodawać cytrynę do naparu bez fusów i dopiero wtedy, kiedy ta wystygnie ( by nie tracić witaminy C) .

    Przepis na idealną herbatę w 11 punktach według Georga Orwella
1.Używaj herbaty z Indii lub Sri Lanki, nie z Chin
2.Użyj imbryka, najlepiej z porcelany
3.Podgrzej wodę w czajniku na ogniu
4.Herbata powinna być mocna – przynajmniej 6 łyżek herbaty na litr wody
5.Pokruszone liście herbaty powinny pływać swobodnie w czajniku
6.Przelej zawartość czajnika do imbryka
7.Wymieszaj herbatę w imbryku
8.Herbatę pij z wysokich, okrągłych kubków
9.Nie dodawaj gęstego mleka (ani kremu!)
10.Dodaj mleko do herbaty, nie herbatę do mleka!
11.Herbatę pij bez cukru!
    I kto jeszcze zaprzeczy, że kocha herbatę? Z cukrem czy bez i tak jest naszym ulubieńcem.

Klaudia Jurczyk - Szkolny Zespół Redakcyjny 


 

 
© 2009 Gimnazjum nr 1 w Jaśle
Webmaster